Netherlands #4 – Short-stay dutch visas


KRÓTKOTERMINOWA WIZA HOLENDERSKA Jeśli zatrzymujesz się na chwilę w Niderlandach na drodze do innego celu lub pozostajesz na terenie Niderlandów krócej niż 3 miesiące, w zależności od swojej narodowości być może musisz ubiegać się o krótkoterminową wizę. Istnieją dwa typy krótkoterminowych wiz: Wiza typu A – jest wizą tranzytowa, którą muszą posiadać obywatele określonych państw, którzy zatrzymują się na holenderskim lotnisku podczas drogi do innego państwa, spoza strefy Schengen. Wiza typu C – czasem nazywana wizą turystyczną – pozwala przebywać na terenie Niderlandów przez okres 3 miesięcy w 6-cio miesięcznym okresie czasu. Jeśli jesteś obywatelem, któregoś z tych państw to wówczas potrzebujesz wizy, by wjechać na teren Niderlandów. Jeśli zamierzasz przebywać na terytorium Niderlandów krócej niż 90 dni i pochodzisz z państwa, które nie posiada umowy bezwizowej z Niderlandami wówczas musisz ubiegać się o wydanie krótkoterminowej wizy zanim rozpoczniesz podróż. Możesz ubiegać się osobiście o krótkoterminową wizę w holenderskiej ambasadzie lub konsulacie w swoim państwie. Jeśli spodobał Ci się ten film, kliknij przycisk SUBSKRYBCJI po więcej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *